Hoe ga ik te werk

“Het is de bedoeling dat de partijen zelf met een oplossing komen. Dit werkt beter omdat beide partijen dan tevreden de deur uitlopen. Mijn cliënten hebben daar zelf een hand in”

Lees meer

Hoe ga ik te werk?

Het verloop van mediation

Na een intakegesprek bekijk ik of het conflict geschikt is voor mediaton. Beide partijen tekenen vervolgens een overeenkomst waarin staat dat ze vrijwillig meedoen aan conflictbemiddeling. Aan deze deelname hangt echter wel een inspanningsverplichting. Dat betekent dat cliënten moeten meewerken om goed contact te maken zodat de kwestie uitgepraat kan worden. Gedurende een sessie blijf ik vragen stellen om tot de kern van het probleem te komen en de belangen boven tafel te krijgen. Het is de bedoeling dat de partijen zelf met een oplossing komen. Dit werkt beter omdat beide partijen dan tevreden de deur uitlopen. Mijn cliënten hebben daar zelf een hand in.

Ik onderscheid mijzelf van andere mediators door mijn kennis van gedragsproblemen. Dankzij mijn ervaring kan ik gemakkelijk het ijs breken zodat de spanning wegvalt tijdens een gesprek. Ik breng van tevoren structuur aan en maak alles bespreekbaar. Mijn focus ligt op het behalen van een overeenstemming waarin mijn gesprekspartners zich kunnen vinden. Dat ik daarin een rol kan en mag spelen, maakt mijn werk betekenisvol.

Mediation voor allerlei gebieden

Onderwerpen

Mediaton verleent zich voor conflicten op allerlei gebieden. Een goed voorbeeld uit de praktijk: een zorginstelling heeft regels opgesteld voor haar cliënten, maar de organisatie houdt zich uiteindelijk niet aan de eigen regels. Voor mensen met autisme zijn regels erg belangrijk. Zij raken van slag waardoor er een conflict ontstaat. Een ander voorbeeld: een buurtconflict ontstaat doordat de autistische buurman nooit groet. Dit stuit de buurt uiteindelijk tegen de borst. Als ik dan duidelijk maak dat contact maken anders werkt bij mensen met autisme, ontstaat er begrip voor elkaar en is er geen wrijving meer.

Duur

Gemiddeld kost het twee tot drie gesprekken om tot een overeenkomst te komen, maar een sessie is per kwestie verschillend. Mediaton is maatwerk. Het werkgebied ligt tussen Overijssel, Gelderland, Drenthe en Groningen.

Waarom mediation?

Voordelen conflictbemiddeling

  • Je komt op een toegankelijke manier met elkaar in gesprek
  • De focus ligt op positiviteit
  • We werken toe naar een oplossing
  • Win-winsituatie: de uitkomst werkt voor beide partijen

Gratis kennismakingsgesprek

Om het mediation proces zo goed mogelijk te laten lopen is het belangrijk dat het klikt. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

info@schoemakermediation.nl | 0619198583